Sizler de fark ediyor musunuz çocuklar ile beraber vakit geçirdiğimizde uçsuz bucaksız hayal dünyaları ile karşılıyoruz. Gelişim dönemlerine göre baktığımızda da hayal güçlerinin ortaya çıkardığı durumları gözlemleyebiliyoruz. Yaratıcılık, çocukların düşünme, problem çözme ve kendilerini ifade etme yeteneklerini geliştiren önemli bir özellik. Peki çocukların yaratıcılığını desteklemek için neler yapabilirsiniz?

 

Çocuklara kendi oyunlarını kurabilecekleri alanlar açabilirsiniz. Kendi oyuncaklarını üretmelerini, araştırmalarını ve keşfetmelerini destekleyebilirsiniz. Bu noktada keşif yapmak için doğa muhteşem bir avantaj.

 

Sanat çalışmalarını çocukların yaratıcılığını destekleyen bir araç olarak düşünebilirsiniz. boş bir kağıt ve kalem ile buluştuklarında ortaya çıkardıkları, boyaya bulandıklarında aldıkları keyif yaratıcılıklarını ortaya koymaya teşvik edebilir.

 

Ve kitaplar, çocukların hayal gücünü geliştirmelerine yardımcı olabilir. Hikayeleri yorumlama ve yeni fikirler üretme konusunda destekleyici olabilir. Burada çocuğunuzun  dikkatini çeken kitaplar ile başlamak önemli olacaktır.

 

Merak ettiği konular hakkında olanak tanımak, dahil etmek ve bu konular hakkında çocuklar ile konuşmak onların yaratıcılığını ve hayal gücünü besleyecektir. İletişimde olmak ve bu özgürlüğü, alanı açmak düşünmelerine ve harekete geçmelerine teşvik edecektir.

 

Çocuklar ile birlikte farklı kültürler tanımak keşfetmek ve bu kültürleri deneyimlemek adına alan açmakta yaratıcılıklarını destekleyecektir.

 

 Çocukların yaratıcı projelerine sabırla destek olmak bu süreçte çok önemli olacaktır.  Yanlarında olduğunuzu hissetmeleri ve başarısızlık korkusu olmadan deneme yanılma fırsatı vermeniz çocuklarınıza güven verecektir.

 

 

Oyun Kamptanın Yaratıcılığa Faydaları?

 

Çocuklarınızın deneyim yaşamaları, keşfetmeleri ve sosyal alanlarını desteklemek adına yaptığımız çocuk aile kamplarımızda yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini destekleyici çalışmalar düzenliyoruz. 

 

Kamplarımızı düzenlerken doğada olmayı önemsiyoruz. Ekip olarak, doğanın bizlere sunmuş olduğu çeşitlilikten beslenerek kendimizi hayal gücümüzün ve yaratıcılığımızın akışına bırakıyoruz. İçselleştirdiğimiz bu duruma özveri ile yaklaştığımız için içeriklerimizi hazırlarken de aynı özeni gösteriyoruz. 

 

Kamplarda çocukların yaratıcılığı açısından neler yapıyoruz;

 

Yaratıcı Drama Çalışmaları; Çocukların bir sonuca odaklanmadan süreç içerisinde kendilerini keşfetmeleri, kendilerini ifade etmeleri ve hikaye oluşturarak, canlandırarak yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini keşfetmelerine alan açıyoruz.

 

Sanat Çalışmaları; Alternatif sanatı benimsediğimiz içeriklerimizde bazen bir kağıt ve kalemin bize yarattığı alanı kullanarak çalışmalarını sürdürüyor bazen de boyaya bulanan elleriyle yaratıcılıklarını destekliyoruz. Bazen heykeltraş oluyoruz bazen de bir ressam ve bunu hissederek içselleştirerek deneyimlemeyi önemsiyoruz.

 

Grup İşbirliği: Kamplarımız, çocukların grup içinde çalışma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabiliyor. Bu, farklı fikirlerin bir araya gelerek yaratıcı projeler üretmelerine olanak tanıyor.

 

Yukarıda bahsettiğim doğa kamplarımız dışında bir de kültür kamplarımız oluyor bazen de sizler ve çocuklarınız için konsept kamplarımızı planlıyoruz. Bu kamplarımızda farklı kültürler ile tanışmak, keşfetmek o bölgeye ait bilgileri edinmek, dokunmak ve hissetmek çocukların yaratıcılığını destekliyor. Konsept kamplarımız da ise farklı temalar ile çocukların buluşmalarına olanak sağlıyoruz. Bu nedenle farklı konular hakkında çocuklar konuşabiliyor ve bunun üzerine kamp süresince projeler üretebiliyoruz.. 

 

Çocuklar Sıkılınca Yaratıcılıkları Gelişir mi?

 

Unutmayın ki her çocuğun yaratıcılığı farklı şekillerde ortaya çıkabilir, bu yüzden onların ilgi alanlarına saygı göstermek önemlidir.

Çocukların sıkıldığı zamanlar, aslında yaratıcılıklarını geliştirmek için harika fırsatlar sunabilir. Sıkıldıklarında, kendi oyunlarını yaratma gerekliliği hissedebilirler. İşte bu noktada yaratıcılıkları devreye girebilir. Kamplarımızda da çocuklara sunduğumuz serbest zamanlar için bu alanı açarak yaratıcılıklarını destekleyeceğini düşünüyoruz. Bu zamanlarda çocuklarda gözlemlediklerimiz;

 

  1. Problem çözme becerileri sıkıldıklarında, üretime geçme isteği ile harekete geçmek adına yollar bulma ihtiyacı duyarlar. Bu, problem çözme yeteneklerini geliştirebilirler.

 

  1. Hayal gücü becerileri için sıkıldıklarında, hayal güçleri daha fazla devreye girebiliyor ve yeni oyunlar veya hikayeler kendi içinde farklı sohbetler oluşturabilirler.

 

  1. Kendiliğinden öğrenme fırsatları doğabilir. Yeni beceriler öğrenmek veya ilgi alanlarını keşfetmek için zaman bulabilirler.

 

  1. Bağımsızlık: Sıkıldıklarında, ebeveynlerin veya eğitmenlerin rehberliği olmadan kendi başlarına faaliyetler planlama ve yürütme alanlarına sahip olurlar.

 

 

 

 

Ancak önemli olan, sıkılmanın çocuklar için sürekli bir durum olmamasıdır. Sürekli sıkılmak çocukların motivasyonunu düşürebilir. Bu nedenle dengeli bir şekilde sıkılma fırsatları sunmak, yaratıcılığın gelişmesine yardımcı olabilir.

Ayşegül KAR